Damfotboll i Anderna, Cusco, Peru


Damfotboll i Anderna, Cusco, Peru. Modiga kvinnor som spelar på 4000 meter höga, även om du inte tror det.


I modern tid är fotboll en universalsport som utövas i varje hörn på vår planet. Även om han ursprungligen var en favorit bland män, adopterades han gradvis av kvinnor. Idag är det FIFA World Cup, den viktigaste internationella nationella fotbollsturneringen för kvinnor i världen. Det finns också ungdomstävlingar som U-20 kvinnliga fotbolls-VM och U-17 kvinnors fotbolls-VM, båda organiserade av FIFA.


Kvinnors fotbollslag i Peru är inte långt efter, deltog redan i Copa América för att nå en kvot för världsmästerskapet. I april månad 2018 hölls Copa América Femenina 2018 Chile. Mästaren Brasilien och den andra platsen Chile kvalificerade sig direkt till Frankrike 2019. Argentina slutade som tredje och vann sin VM-biljett efter att ha slog Panama, fjärde av CONCACAF.



På Anderna, hundra kilometer från Cuzco, i Churubamba, har de firat skördar, födelser och fester med fotbollsmatcher i åratal. Kvinnor spelar som riktiga proffs, utan stövlar eller tränare och vinner titlar. Churubamba är en plats långt borta på 4000 meter över havet, där topparna i Andes bergskedja omger en mycket grön slätt. Landskapet i byn ser ut som den naturliga imitationen av en stor fotbollsarena. På denna plats finns det bara 60 lerhus med halmtak och en skola.

Benedicta Mamani plockar upp en boll från sitt kök och även om han halter, eftersom han skadades dagen innan under betesaktiviteten. Hon använder plantain, en smärtstillande växt som växer i hennes stuga trädgård, eftersom hon inte vill missa träningsmatchen. Mamani är front och kapten för fotbollslaget i hans by. Han är 40 år. Idag såg du en kostym som hon själv gjorde, liksom de andra kvinnorna i Churubamba, en stad vars kvinnofotbolllag vann OS i provinsen Andahuaylillas fem gånger.



Benedicta bär fyra uppsättningar färgade kjolar, en vit blus, en alpakkaulljacka och en platt eller platt, fyrkantig, bredbredd hatt, broderad med färgade trådar och prickade med paljetter. Spelarna bär inte tofflor eftersom deras fötter är så tjocka att de bara kan bära flip flops (traditionella andiska skor). Detta är den officiella klänningen för att spela fotboll, kläderna de bär varje dag. Kvinnor möts för att diskutera samhällsfrågor och spela en fotbollsmatch.

Historien börjar 1982, året för VM i Spanien. Invånarna i Churubamba lyssnade på nyheterna genom sina radioapparater; några kom ner från berget för att spionera på TV-spel i närliggande städer. Efter mästerskapet placerade de på stadstorget träbågar, stöttade av prästerna i Andahuaylillas kyrka, som såg i fotboll ett sätt att minska vissa byproblem, till exempel alkoholism. 1999 organiserade den katolska kyrkan i området ett idrottsmästerskap där alla bondbyn och stadsdelar i Andahuaylilla bör delta. Priset för vinnarna: bröd med ost och några apelsiner; för förlorarna, samma. Det verkar ingenting, för dem är det mycket.





Det fransk-tyska TV-nätverket ARTE T.V. Han presenterade en filmrapport om de andinska kvinnliga fotbollsspelarna i Churubamba, Cuzco, Peru, regisserad av Carmen Butta, från Italien och översättningen av Quechua av Dr. Alfredo Alberdi. Fotboll som utövas av Quechua-kvinnor visar sportens skönhet, naturens färg och dess invånare; också glädjen, vänskapen och möjligheten att rensa sanktionerna för deras extrema fattigdom och deras överväldigande familjebörda.

Den peruanska fotografen Daniel Silva Yoshisato, från Agence France Press, som vann 2005 World Press Photo-tävlingen, fångar också Churubambas kärlek till kvinnors fotboll.



Damfotboll kan också ses i andra hörn av Peru. Bilderna av mästerskapet på mässan i Hualahoyo, distriktet El Tambo i Huancayo, Junín-regionen, tänker på fotbollsspelarna i Churubamba, Cusco.






Länk till den ursprungliga "Women's Football in Peru" -video


Referenser

Selección femenina de fútbol de Perú quiere alcanzar un cupo para el Mundial

EL OTRO FÚTBOL JUEGO DE ALTURA,  Domingo, 4 de junio de 2006

Wamblas se enfrentan en fútbol con polleras (FOTOS)

MUJERES FUTBOLISTAS ANDINAS , REPORTAJE EN ARTE T.V. Veröffentlicht am 24.02.2014



Comentarios